donderdag 27 mei 2021

Hoe vaak regent het hier nu eigenlijk?

Hoe vaak regent het hier nu eigenlijk?



    Nederland staat bekend om al de regen. Maar is dat ook echt zo?;

    Het regent in Nederland gevoelsmatig vaker dan uit de cijfers blijkt;

    Soms kan regen tot echte overlast leiden, maar ook dat is zeldzaam.


Regent het echt zo vaak? En zo hard? En zo lang? Hier in Nederland?

Goede vraag. En het zou wel heel vreemd zijn als daar geen website voor te vinden was. En ja, hoor, die is er. En een duidelijke ook, die onze vragen over regen in Nederland keurig netjes beantwoordt. Zie onderaan de tekst.

Hoe vaak regent het?
Op het station Spaarnwoude regende het in elk geval gigantisch!

Het regent 7% van de tijd

Het antwoord op de vraag in de kop is kort en duidelijk. In Nederland regent, sneeuwt of hagelt het 7% van de tijd. 7% maar? Het geeft het gevoel alsof het in Nederland bijna altijd regent. Maar dat is dan toch een gevoel, dat kennelijk niet klopt. Want als het maar in 7% van de tijd regent, regent het in het overgrote deel van de tijd, maar liefst 93 %, dus niet. Best vreemd. Maar het zijn gemeten cijfers over vele jaren en dan mag je er toch wel de nodige waarde aan hechten.

Het soort bui bepaalt ons gevoel

Dat we het gevoel hebben dat het veel meer en veel vaker regent, zit hem vooral in het soort bui. Is die bui bijvoorbeeld kort en hevig, zoals bij een plotselinge onweersbui, of is het een zwakke regenval maar wel langdurig? Zoals bij dat naargeestige grijze miezerweer dat we af en toe kunnen hebben? De laatste categorie komt wel het meeste voor. Als het in Nederland regent, dan gaat het in het algemeen om een kort klein buitje of een miezerbui en die valt meestal in de vorm van motregen.

Regen zakt meestal de grond in

Er valt dan tussen 0,1 liter en 3 liter regenwater per vierkante meter. Die hoeveelheid is zo gering dat het  water van zo’n bui heel snel in de grond weg zakt. Niemand merkt er dan nog iets van. Het is een vorm van regen die ons nauwelijks nog opvalt.

Bij een stevige bui ontstaan er plassen

Ongeveer 1% van de tijd valt er een stevige bui. Dan valt er ongeveer 3 tot 10 liter per vierkante meter. En dat is teveel om direct in de grond te verdwijnen. Dat water gaat lopen. Van een hoger naar een lager punt. Het kan zelfs flink gaan stromen en spoelen. En er blijven plassen achter,  omdat de grond verzadigd is van het water. Het wordt wat anders, als het water nog weg kan lopen naar een riolering. Op de weg is dat vaak wel het geval, maar buiten die wegen is het een ander verhaal. Of het riool langs de weg loopt vol en stroomt soms over. Veel water belandt dan direct in een vijver of een sloot.

Een echte hoosbui kan de nodige overlast geven

Heel zelden is er een enorme hoosbui, die in korte tijd een flink deel van de straten en tuinen onder water zet. Zeker bij de lager gelegen delen, onder viaducten en dergelijke. We spreken dan van een wolkbreuk. Bij zo’n wolkbreuk gaat het soms om wel tientallen liters per vierkante meter in slechts een paar minuten. Dit soort buien komen tientallen keren per jaar ergens in Nederland voor. De schade kan dan aanzienlijk zijn, omdat het modderige water in woningen en winkels binnen kan gaan dringen.

Deze cijfers zijn ontleend aan https://www.riool.info/regenwater



 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 



 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun