Kamperen aan de zee. Snuiven aan de zilte zeelucht
Ben je liefhebber van het strand? Als je niet in de buurt woont ben je bijna wel verplicht om er te gaan kamperen; |
||
Traditionele campings worden aan de kust meer en meer vervangen door stacaravanparken of zelfs parken met luxe vakantiewoningen. Een trend waar niet iedereen blij mee is; |
||
Lekker uitwaaien langs het strand is niet verkeerd, maar er moet geen stuifzand staan. |
Aan zee kamperen heeft iets speciaals
De zilte lucht van de zee doet ieder mens goed. Het is niet voor niets dat bij een paar zonnestralen de wegen naar de kust al weer vol beginnen te lopen met files. Files richting de kust op de paar wegen die er zijn. Files met gezinnen met kleine kinderen in een warme auto. Kinderen die willen weten waarom ze er nog niet zijn en die eigenlijk wel heel erg naar de wc moeten. Een prima voorbode van een fijne dag aan zee. En echt voor de liefhebbers.
Die liefhebbers gaan natuurlijk wel eens nadenken over deze situatie. Een paar uur in de auto vooruit schuifelen is natuurlijk wel leuk, maar het moet toch ook wel anders kunnen. Je zou bijvoorbeeld onderdak kunnen zoeken in de buurt van de kust. En daar zijn veel mogelijkheden voor.
Campings zijn er in de kuststreek te kust en te keur. Wel zien we de trend dat de traditionele camping met tenten en caravans langzaam maar zeker vervangen wordt, door luxe stacaravans en nog luxere vakantiewoningen. Trouwens, sommige caravans die men achter de auto hangt, doen nauwelijks nog voor een stacaravan onder qua grootte en comfort.
Maar er zijn nog wel een aantal campings over en daar wordt druk gebruik van gemaakt. In de zomermaanden zijn ze meestal aardig volgeboekt. Niet alleen met Nederlanders, ook Duitsers weten de Nederlandse kust al heel wat jaren te vinden en te waarderen.
Kamperen in de omgeving van de zee biedt natuurlijk veel mogelijkheden. Je kunt bij minder weer (en dat hebben we vaak in Nederland) gaan wandelen langs het strand. Wat trouwens niet aan te raden is bij een harde zuiden- of noordenwind. Die windrichtingen hebben de neiging om het zand los te blazen dat dan in grote wolken het strand langs waait.
En stuifzand is niet prettig. Het snijdt in je gezicht en brandt in je ogen. Dus bij bepaalde windrichtingen kun je het strand beter mijden. Maar het waait niet altijd hard uit die richtingen en dan is het ook bij wat minder weer goed toeven op het strand. Alleen met regen loop je er weinig beschut.
En soms is het goed weer. Of zelfs warm. Dan kun je allerlei dingen met de kinderen gaan doen op hetstrand. Zandkastelen bouwen, kanalen graven en dergelijke. Het maken van waterbouwkundige werken zit Nederlanders nu eenmaal in het bloed, dat kun je daar aan de waterkant op het strand al goed zien. En je kunt het water in. Zwemmen of lekker drijven op je luchtbed. Soms wel tot wanhoop van de plaatselijke reddingsbrigade, die dagelijks boze vakantiegangers uit zee plukken, die met de oostenwind in de rug op het luchtbed richting Engeland gaan.
In Zeeland, Zuid- en Noord Holland en op de Waddeneilanden heb je een groot aantal populaire badplaatsen. In die plaatsen zijn nog de nodige campings te vinden in allerlei prijsklassen. Maar kies je voor gegarandeerd goed weer, dan moet je verder weg. En wel in zuidelijke richting.
Frankrijk is erg geliefd onder kampeerders en het land heeft met de lange westkust en de geliefde Rivièra vele campings die direct aan zee gelegen zijn. Sommige gaan zelfs gewoon over in het strand. Maar ook de Spaanse en Italiaanse kust worden veel bezocht door Nederlanders, die een stukje reizen over hebben voor een goede kans op beter weer.