Kamperen op de boerderij
Stadsbewoners hebben vaak een vreemde kijk op het boerenleven en dit is dan een leuke kennismaking; |
||
De boerencamping is een hele aparte tak binnen de toerisme-industrie geworden; |
||
Uitslapen is er bij kamperen bij de boer, meestal niet bij. |
Het mooie leven van de boer...
"Wat is er nu mooier dan het eenvoudige en ongecompliceerde leven van de boer?" zo vraagt menige stadsbewoner zich af. Zijn kennis over het mooie boerenbestaan haalt hij van de televisietopper "Boer zoekt vrouw", waar het boerenbestaan wordt teruggebracht tot boeren die wel eens iets anders dan een koe een klap op het achterwerk willen geven. Daarnaast geven de boeren zelf nog wel eens een showtje weg, door bijvoorbeeld met hun tractoren het Haagse Malieveld te bezetten. Meestal wel een leuk spektakel waar de media maar al te graag op inspelen.
Langzaam rijpt er een plan. Waarom zou je niet eens bij een boer gaan kamperen? En zo ontstond er geleidelijk aan een hele nieuwe toeristenindustrie rond de boerenhoeve. De boerencamping was geboren en begon aan een succestocht. Want het concept is beslist aangeslagen. Overal kom je de tenten en caravans tegen tussen half verroeste maaimachines en bergen zuur ruikend kuilgras. Of tussen de fruitbomen. Dat zie je ook nog wel.
Met een beetje geluk is er een grote varkensschuur bij, die zorgt voor een stank waar je met je kampeerderszakmes een stukje uit kunt snijden. Nou ja, dan gebruik je dat ook nog eens een keertje. En het hoort erbij. Bij een boerencamping hoort een pittig plattelandsluchtje. Want anders kun je net zo goed op een vijfsterrencamping aan de kust gaan zitten om frisse zeelucht op te snuiven.
Het boerenleven gaat meestal op en neer met de zon. Dat wil zeggen dat de dag begint met zonsopgang en na zonsondergang weer een beetje tot stilstand komt. Dus als u denkt lekker rustig uit te slapen in uw luxe caravan, kijk er dan niet gek van op als u om vijf over vier in de ochtend wakker wordt van het starten van een hele grote en zware John Deere tractor met de nodige vreemde apparaten er aan gemonteerd. Want dan begint de werkdag van de boer. En nu dus ook van u. Want veel betere wekkers dan zware dieselmotoren zijn er nauwelijks.
Het is belangrijk dat u onderscheid in de verschillende dieren gaat maken. Kalfjes, geiten en schapen zijn vriendelijk en onschuldig. Net als kippen. Tenzij er ook een haan in de buurt is. Deze schreeuwlelijken hebben een enorm bezitterig karakter. Je zou kunnen zeggen dat hanen krengen zijn die direct in de aanval gaan. Een typisch mannelijke eigenschap, die je bij meer boerderijdieren tegenkomt. Is die haan nog wel van het lijf te houden, bij geiten en schapen willen de bokken en rammen ook nog wel eens een flinke dreun uitdelen. Dan blijkt waar die horens op de kop voor dienen. Die zitten daar niet alleen voor de sier. Weer wat geleerd, moet u maar denken.
En dan is er nog die hele grote koe. Die koe die minstens twee keer zo zwaar lijkt als de andere koebeesten die er rondlopen en die kennelijk geen melk geeft, want er is geen sprake van een uier. En dat klopt, want het is zo goed als zeker dat we met een stier te maken hebben. En stieren laten ook niet over zich heenlopen. En ze kunnen wel hard lopen, zoals menige stedeling al ontdekt heeft die even die grote koe ging aaien.
Alle gekheid op een stokje, kamperen bij boeren is populair en dat is niet voor niets. Boeren halen er een bijverdienste uit en voor veel kampeerders is het feit dat het er toch best rustig is, helemaal niet zo verkeerd. Om te fietsen en te wandelen heb je geen luxe camping nodig. Sommige boeren organiseren ook bezigheden voor kinderen met het voeren van dieren of het helpen op het land. Leuk en leerzaam.
Kamperen op het platteland is dus prima te overwegen. Neem het begrip boer daarbij een beetje ruim. Ook fruittelers met grote boomgaarden, tuinderijen met ruimte over en vergelijkbare bedrijven doen hier ook aan mee.